A harcsa horgászata

  1. A klasszikus harcsafészek
  2. A part alámosás
  3. Bedőlt fák
  4. A víz alatti fészek
  5. Az uszadék fészek
  6. Áradó folyókonHa a víz alá tudnánk látni, akkor valami ilyesmi elrendezésben is láthatnánk egy tóparton a harcsafészket, ahol egy kapitális harcsapár ívik és a fészkük közelében tartózkodik. A tejes a part alá fürdött fészekben őrzi az ikrákat, míg az ikrás a fészek előtt kifürdött gödörben sziesztázik.

A mederben jól azonosítható a rendszeres mozgásukkal kifürdött mélyedés, amely aljzata kemény és tiszta.

A tejes teljes testével a fa gyökérzete alá húzódott. Az ikrák az alálógó gyökérszálakra vannak tapadva

.

Előszó

Én harminc évig dédelgettem magamban a gondolatot és a vágyat, mire sikerült egy olyan jó barátra szert tennem, aki önzetlenül bevezetett a harcsahorgász módszerek új világába.

Évtizedek óta az orrom előtt volt jó néhány szürkeharcsa, de nem ismertem fel a jelenlétüket, nem ismertem azokat a jeleket, azokat a "kódokat", amelyek ismeretében már olyan jelenségekre figyelek, amikre azelőtt ügyet sem vetettem, és amelyek ismeretében, mint amikor a ködöt elfújja szél, kinyílott előttem a látóhatár.

Mindenkinek, akit a téma érdekel, azt ajánlom elsősorban, hogy a harcsázó szerelések beszerzése előtt igyekezzen szert tenni egy harcsás barátra, de legalább ismerősre, aki hajlandó a gyakorlatban megmutatni a harcsahorgászat trükkjeit. Számos együtt horgászat során van esély csupán ténylegesen beszerezni azokat a sikerélményeket, amelyek megalapozhatják a megfelelő kitartásunkat a sok eredménytelenséghez mindaddig, amíg el kezdjük kapizsgálni a dolgokat, és már egy - egy harcsa is megtisztel bennünket gyarapodó tudásunkat igazolván.

Az elméleti tudás, a jó harcsázó szerelések elengedhetetlen részei a dolognak, de csak annyiban segít, mint a táncosnak a jó zene és a szép báli ruha. Vagyis, ha nem tud táncolni, akkor hiába mindkettő!

Nem kívánok túl bőven kitérni a harcsahorgász módszerek azon részeire, amelyek terén számtalan jobbnál jobb szakmai írás elérhető. És a harcsázó szerelések ezernyi változatára. Én alapvetően három - négyféle szerelést használok beleértve a pergetést és a kuttyogatást is.

Minden horgászvíznek megvan az oda bevált, helyi harcsahorgász módszere, azt, és a harcsázó szerelések felépítését kell ellesni a helyiektől és csak ennek hiányában érdemes máshol bevált módszerekkel kísérletezni.

Főleg azokra a részletekre szeretnék koncentrálni, amelyekben a lényeget látom, és amely részleteket a harcsások többsége féltékenyen titokban tart.

A harcsa eredményes horgászatában a befektetett energiák90 - 95%-a a megkeresésre megy elés a megfogásra csak a maradék jut. Aki ezzel nincs tisztában, vagy nem hiszi el, az ne is kezdjen neki, hacsak nem egy harcsákkal bővelkedő tó mellett lakik!

Azokat a részleteket, amiket különösen fontosnak tartok szövegkiemeléssel fogom jelezni, és kérem kedves olvasóimat, hogy abban a tudatban olvassák ezeket a kiemeléseket, hogy azok a részletek azok, amikben a lényeg megbúvik még akkor is, ha ez esetleg első olvasatra nem is tűnik úgy!

Mielőtt a harcsahorgászat szakmai leírásába belefognék, mindenképpen szeretném ajánlani szakmai érdeklődésű olvasóimnak, hogy nézzenek bele a "Harcsa történetek" - cím alatt található írásokba, mert ott a teljes, komplex folyamat, a felkészüléstől, a megkeresésen és a körülmények pontos leírásán át a kapásig, fárasztásig konkrét élmények alapján végigkövethető.

Itt az alkalmazott harcsa csalik, és azok felkínálási módjai is követhetőek. Valószínűleg ezáltal több használható információt nyújtva a témáról, mint a száraz szakmai szöveg.

Vissza

Harcsajelek:

Pörs:(video)

Pezsgés: (video)

Harcsagyűrű (video)

A kereső úszó harcsát jelez a fészekben(video imitáció)

A fészken lévő harcsa végül elkapja a csalit!(video imitáció)

Ezeket az intenzív úszómozgásokat figyelhetjük meg, ha a horgunk a fészken lévő harcsa közelében van és a hal mozog. Ha egy méterrel távolabb lenne az úszó, vagy magasabban a horog, akkor csak lassú vándorlást figyelhetnénk meg az úszón. Ezen a videón az látható, amikor a horog a hallal azonos mélységben van és néha testtel is sodorja. Az ikrákat őrző hím ritkábban mozdul meg, az úszó éppen csak sétálgat lassan a közelében. Amikor azt tapasztaljuk, hogy az úszónk, hiába tesszük többször is vissza a legmélyebb pont fölé, mindig egy irányban sodródik, akkor valószínűleg a hal hátsófertálya körül járunk és az egyhelyben fekvő harcsa lassú farokúszó mozgásával söpri az úszónkat. Ha ütemes, lassú szívdobogásra emlékeztető elnehezülések látszanak az úszón, akkor vagy a kopoltyú mellett, vagy a szája előtt, de túl mélyen vagyunk. Ilyenkor a látható jeleket a légző mozgás okozta vízáramlások hozzák létre.

Vissza

A harcsafogás feltételei

Harcsás víz

Sok szabadidő

Kitartás

Elméleti ismeretek

Gyakorlati ismeretek

Tapasztalatok

A harcsás víz

Azt gondolnánk, hogy eredményességünk legfontosabb biztosítéka, hogy olyan vízen horgásszunk, ahol sok harcsa van. Bizony valóban fontos ez, de aki nem érti a "csíziót", az, bizony napokig is elhorgászgathat egy harcsa tanyájától pár méterre, és lehet hogy még rá sem fog jönni, hogy ott harcsa van!


Az eredményesség alapja, hogy olyan helyeken és időben keressük a harcsákat, ahol és amikor ténylegesen nagy a valószínűsége, hogy találunk is. Ez a harcsahorgászat tanulási folyamatának a legnehezebb része, mert saját tapasztalatok híján rendkívül sok időbe kerül annyi élményt begyűjteni, hogy magunktól szerezzük meg a minden részletre kiterjedő tudást.
Vissza


Hogyan is tudunk jó harcsás vizeket felfedezni?


Személyes információk

Horgász újságok

Internet

Kapcsolatok  (harcsás barát, de legalább ismerős!)

Bizony, mindent be kell vetni, hogy a megfelelő információk birtokába juthassunk!

Az idevonatkozó,  naprakész (órára kész) információk birtoklása alapvetően szükséges!

Amennyiben mégis csak magunkban kell nekikezdeni a dolognak akkor nem tehetünk mást, mint a mindenfelől felcsipegethető morzsákból kialakult képből kiindulva lépünk.Ha a fentiek bevetésével kiválasztottuk a megfelelő vizet, akkor jön a helyszíni felderítés:

1. Kapcsolat teremtés a helyi horgászokkal, beszélgetés, beszéltetés.

2. Milyen időszakban, melyik részeken, milyen módszerrel szoktak fogni?

3. Mikor fogtak utoljára? Mekkorát, hányat stb.?

4. Láttak-e harcsát, vagy nyomot?

5. Van-e itt olyan horgász, aki kimondottan harcsára szokott menni?

6. Ha igen, igyekezzünk személyesen is megismerkedni vele. Egy sörmellett a kocsmában sok minden kiderülhet.

7. A part felderítése!
Vízmélységek, partalámosások, bedőlt fák, stb.

8. A vízi növényzet, vízmélység, gödrök felderítése.

9.A víz figyelése:
Tolóhullám, rablás, zavarosodás.

10. A kishalak tartózkodási helyei.

11.Apróhalak ívása! (harcsaíváskor a legárulkodóbb és a legkönnyebben észrevehető!)

Mindezeknek meg kell előzni a horgászatot, ha saját tapasztalatokkal nem rendelkezünk az adott vízről. Ezen információk birtokában tudjuk eldönteni, hogy mikor, hol, milyen módszerrel kezdjünk neki.

Az a tapasztalatom, hogy ismeretlen vízen mindezek után is általában még napokig tartó "bogarászásokra" van szükség, amire tényleg megtaláljuk a nyerő helyet, a nyerő módszert, a nyerő időszakot.

Vissza

Általános ismeretek

A harcsa morfológiájának csak azon részleteire kívánok kitérni, melyek számunkra
(a horgász módszerek kialakítása miatt) fontosak.

Ezek közül a legfontosabb tényező, hogy halunk száj állása egyértelműen felfelé álló ugyanúgy, ahogy a szemei is  ebbe az irányban képesek legjobb hatásfokkal észlelni a felkínált csalinkat.Ennek egyértelmű következménye, hogy horgászatára olyan végszerelékek lesznek a leghatásosabbak, amelyek a felkínált csalit a fenék felett tartják. Hogy milyen mértékű legyen ez az emelés, az mindig az adott körülményektől függ. Az optimális mélység megtalálása legtöbbször hosszadalmas kísérletezgetések eredménye.

Ezért, ahol csak mód van erre, az úszós és a pergető módszerek a leghatásosabbak.

Gyakori hiba, hogy sokan mereven ragaszkodnak a mély, fenék közeli ereszték használatához. Én a legjobb harcsáim 80%-át 1-2 arasznyi eresztékű úszós szereléssel fogtam.
Különösen igaz ez kisebb vízmélységeknél.(150-180 cm alatt.).

Itt is, mint minden másban a józan paraszti észre kell hallgatni! Ha van olyan információnk, ami a hal tartózkodási mélységére utal, akkor azt ne hagyjuk figyelmen kívül, hanem azonnal korrigáljunk.

Ilyen pl.: ha rendszeres rablásokat látunk (kettő már rendszeres!). Ekkor felszín közelben jár a hal. Ha felsárosodó vizet veszünk észre egy adott helyen, akkor fenék közelben mozog, stb.

Ide tartozik, talán még az a leggyakrabban tapasztalt jelenség, hogy semmit sem látunk, ráutaló jeleket sem észlelünk órák óta, (napok óta) nem is fog senki, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy összecsomagolunk, és nem tesszük próbára túl sokáig a türelmünket feleslegesen.


Az írás teljes terjedelmében, jelenleg könyvforgalmazási okok miatt nem érhető el, mivel megjelent a Harcsahorgász iskola című könyv, amelyben olvasható.

Megrendelés